Tegenwoordig is een Total Station een perfecte keuze als u moet meten (uitzetten, stellen, maatcontrole) op of onder het maaiveld. U bent zeer flexibel in het gebruik van ‘vaste punten’ die feitelijk overal mogen liggen desnoods als meetstickers op belendingen (voor de ‘vrije standplaats meting’). Het wordt iets anders als u moet maatvoeren op verdiepingsvloeren: waar stelt u het instrument op en waarop oriënteert u de kijker? Anders gesteld: u dient op een of andere manier, op elke bouwlaag opnieuw, ‘vaste punten’, hoofdmeetpunten, te maken waarvan u de x,y-coördinaten nauwkeurig kent. Pas dan kunt u ook daar met het Total Station die grillige plattegrond uitzetten of, zoals eerder beschreven, er een 2-verdiepinghoge kolom aan de bovenzijde mee op maat stellen. Hoe komt u aan die hoofdmeetpunten? Het antwoord op die vraag - die u feitelijk ook moet stellen als u op een meer traditionele manier maatvoert - vindt u in het MOUS Systeem.
Het MOUS Systeem is ontwikkeld om u gedurende de gehele uitvoeringsfase van een bouwproject te laten beschikken over hoofdmeetpunten - zeg: mouspunten - op alle verdiepingsvloeren. De naam ‘MOUS’ is oorspronkelijk afgeleid van: Markeren, Oploden/Ophalen van Peil, Uitzetten van afstanden en richtingen en van het maken van Sparingen. Zoals nog zal blijken, biedt het MOUS Systeem voor alle in de naamgeving verwerkte activiteiten doeltreffende middelen en procedures. Het is juist deze uitgekiende verzameling middelen en procedures die ervoor zorgt dat u die hoofdmeetpunten realiseert met hoogst mogelijke nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

Het MOUS Systeem biedt gescheiden oplossingen voor hoofdmeetpunten voor de hoogte (z) en voor het platte vlak (x,y). Voor het ‘platte vlak’ kunt u bij in het werk gestorte vloeren mouspunten creëren op: de laagste betonvloer, vloerbekistingen, verdiepingsvloeren en cementdekvloeren (figuur). Daarnaast is er een oplossing voor hoofdmeetpunten op kanaalplaatvloeren. Steeds weer wordt een mouspunt gemarkeerd in de vorm van een buisje of rond gat met een specifieke diameter (45mm), en steeds weer komen de mouspunten ‘exact’ boven elkaar terecht door op te loden volgens een loodlijn. Die loodlijn kunt u maken met een theodoliet of een Total Station, maar nog simpeler is het om de vizierlijn te vervangen door een laserstraal en te werken met een speciale oploodlaser. Het meest verrassende van het MOUS Systeem is, dat met de introductie van een meetpunt in de vorm van een buisje, zowel een oploodpunt wordt vastgelegd als een vrije zichtweg voor het oploden naar hogergelegen verdiepingen wordt gewaarborgd.

Hier wordt een min of meer gedetailleerde beschrijving gegeven van de opbouw en werking van het MOUS Systeem. Dat - ‘gedetailleerd’ - wordt gedaan omdat het ‘goede’ van het systeem juist schuilt in uitgekiende details. Het wordt afgesloten met enkele typische toepassingen die u wellicht inspireren tot het inrichten van uw eigen toepassing van het systeem.

Volgende paragraaf [Mouspunten op de laagste betonvloer]
  • Inleiding
  • Mouspunten op de laagste betonvloer
  • Meten vanuit mouspunten
  • Mouspunten op vloerbekistingen
  • Vloersparingen
  • Oploden naar verdiepingsvloeren
  • Mouspunten in verdiepingsvloeren
  • Mouspunten in cementdekvloeren
  • Typische toepassingen van het MOUS Systeem



  • Hoofdmeetpunten in de vorm van buisjes komen dankzij oploden volgens een loodlijn recht boven elkaar in een constructie terecht.